День Європи

Сьогодні маємо  День Європи, який відзначається з 2003 року згідно з Указом Президента “Про День Європи” у третю суботу травня. Україна – єдина держава-не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. У самій Європі цей день відзначають 9 травня відповідно рішення, ухваленого у 1985 році на саміті Ради ЄС у Мілані.

  Дорогі земляки!
Сердечно вітаю вас з Днем Європи! У цей день ми вкотре підтверджуємо своє прагнення стати невіддільною частиною європейської спільноти, адже основні цінності ЄС – це наші цінності, це орієнтир, який як дороговказ визначає шлях нашого розвитку та поступу: верховенство права, рівність перед законом, неухильне дотримання прав людини, демократія, свобода думки і слова, мирний розвиток. Впевнений, що європейський вибір України є незворотнім, що місце українців серед вільних та заможних народів Європи. Зі святом вас!
Дмитро Габінет – Голова ХОДА
 Традиційно з нагоди Дня Європи в українських містах організовуються і проводяться святкові тематичні заходи. Проте цьогоріч заходи до Дня Європи, у зв’язку з запровадженим карантином у державі, проходять онлайн. Тому і ми пропонуємо відвідати Польщу, найблищого члена ЄС за допомогою інтернету.

ВІРТУАЛЬНІ МАНДРІВКИ ДО  МУЗЕЇВ ТА ТЕАТРІВ ПОЛЬЩІ

Королівський Замок у Варшаві, Музей палацу короля Яна ІІІ у Віланові, Замковий музей у Мальборку, Замок Ксьонж у Вальжбриху, Археологічний музей в Біскупіні чи Музей сучасного мистецтва у Кракові MOCAK – це приклади музейних об’єктів, які ви можете відвідати, не виходячи з дому.

Я, наприклад, давно хотів побачити славнозвісну “Даму з Горностаєм” Леонардо да Вінчі, або як самі поляки називають її “Дама з Лісічком”. Остатньо ми навіть вже відвідали Національний музей, проте це була неділя і всі білети були розкуплені.

А тепер я роблю це без проблем і безкоштовно. Захожу на

 https://zbiory.mnk.pl/pl/strona-glowna  – це окрема інтернет-сторінка, коли ми на неї увійдемо, то відкриється цифрова колекція Національного музею у Кракові. Колекція налічує понад 130 тисяч репродукцій шедеврів, які має  музей. А якщо конкретно, це “Дама з горностаєм” Леонардо да Вінчі, “Краєвид з милосердним самаритянином” Рембрандта, картини Яна Матейка, Станіслава Виспянського. У колекції є теж сучасна графіка, фотографія, художнє ремесло… це все можете дивитися на екранах своїх комп’ютерів, таблетів або смартфонів. Крім цього, на сторінці http://www.imnk.pl ви можете зайти у віртуальний Національний музей в Кракові. За допомогою сканів в технології 3D можете пройтися тематичними залами музею. Або ж вирушити у мандрівку в часі й опинитися в 19-му сторіччі на Суконних рядах, насолоджуватися шедеврами польських дев’ятнадцятивічних художників — Мальчевського, Матейка, Семирадського. У віртуальні подорожі можна вирушити за допомогою екрану комп’ютера”.

Оглядайте на своєму комп’ютері або телефоні панорамиВеликої залиТроннової залиСтарої кімнати для аудієнційЗали нарадМармурової зали, Зали Коронної гвардіїЗали КаналеттаКімнати-опочивальніГардеробу короля і Рицарської зали в Королівському замку, що розташувався в Старому місті Варшави, а 1980 року був внесений до Списку ЮНЕСКО.

Не менш цікавим може бути віртуальне знайомство з Музеєм палацу короля Яна ІІІ у Віланові, який 2018 року було відзначено Сертифікатом Польської туристичної організації в конкурсі на накращий туристичний продукт. Музей запрошує познайомитися з палацом у багатьох вимірах он-лайн. Наприклад деякі збірки вілановського палацу доступні у Google Art&Culture. З вибраними творами мистецтва можна також познайомитися, оглядаючи модель modele 3D на SketchFab.

Своєю чергою Замковий музей у Мальборку, розташований у внесеному 1997 року до Списку ЮНЕСКО Замку хрестоносців в Мальборку, пропонує віртуальну екскурсії, в тому числі Дединцем Середнього замкуВеликим РефектажемЛітнім рефектажем – Палацом великих майстрівСадом великих майстрів і Костелом  Kościele NMP.

Дуже цікаве і пречудове знайомство з канапи пропонує Замок Ксьонж у Вальжбриху – третій за величиною замок Польщі, з багатою історією і безліччю прихованих таємниць.

Незвичайну віртуальну мандрівку можна здійснити в Археологічному музеї в Біскупіні – у найбільшому і найвідомішому археологічному скансені в Польщі – завдяки GoogleStreetView.

Для шанувальників сучасного мистецтва теж маємо чудову пропозицію. Це Музей сучасного мистецтва в Кракові MOCAK, інтернет-сторінки якого запрошують на віртуальне знайомство з експозиціями.

Польські театри блискавично відреагували на впровадження обмежень у громадському житті, які поточно називаємо карантином. Майже щодня онлайн можна ознайомитися з найновішим репертуаром театрів від Любліна по Ґданськ.

Великий театр Національна опера, зокрема, запросив глядачів на родзинку сезону — оперу Станіслава Монюшка “Галька” у постановці Маріуша Трелінського. Драматичну історію титульної Гальки Трелінський переніс з 19-го сторіччя у часи комуністичної Польщі, прем’єра опери відбулася у Відні, а в одну з ролей втілився відомий тенор Пйотр Бечала. Минулого тижня — не виходячи з дому, можна було побачити хіт минулорічного сезону —оперу “Кармен”, у постановці Анджея Хири. Хира знаний у Польщі своєю акторською творчістю, а постановка шедевру Джоржда Бізе стала його першим режисерським викликом. У тиждень, який починається, любителі балету дивитимуться перед комп’ютерами постановки за творами Александра Фредра. Графік показів публікується на ФБ-профілі Великого театру Національної опери (Teatr Wielki Opera Narodowa).

ТР Варшава, тобто Teatr Rozmaitości Warszawa, відомий сміливими сценічними інтерпретаціями сучаних текстів, кожного тижня, у п’ятницю, запрошує на онлайн спектаклі. А серед пропозицій — зокрема, “Інші люди” Дороти Масловської. Це портрет сучасної Польщі після трансформації, останніх тридцяти років. Образ суспільства, що складається із самотніх, упереджених, наповнених ненавистю людей. Про наступні свої онлайн-вистави ТР Варшава повідомляє на своєму профілі у Фейсбуку, тож слідкуйте.

Усі театральні, оперні, балетні пропозиції зібрані на сайті https://www.gov.pl Це спеціальна сторінка, яка почала діяти з появою у Польщі епідемії коронавірусу. Тут публікується інформація, пов’язана із життям країни в нових, тимчасових, умовах. Зокрема, інформація, пов’язана із культурним життям. У закладці “Залишися вдома — мистецтво прийде до тебе” (#Zostańwdomu – sztuka przyjdzie do Сiebie) знайдете онлайн-пропозиції театрів, а також — лінки, під якими у відкритому доступі є ці пропозиції.

 

 

 

Опубліковано у Блог. Додати до закладок постійне посилання.